Unge entreprenører imponerte på fylkesmesterskap

260 elever fra Innlandets videregående skoler var samlet på Gjøvik for årets fylkesmesterskap i ungdomsbedrift. 

To unge gutter i Rådyrredningen UB står med fire diplomer fra årets fylkesmesterskap i ungdomsmesterskap i Innlandet. 2. plass i beste innovative varetjeneste, 3. plass i beste yrkesfaglige bedrift, 2. plass i bærekraftsprisen og 1. plass i årets ungdomsbedrift. I tillegg holder de en gullbillett til årets NM. - Klikk for stort bildeRådyrredningen UB vant årets ungdomsbedrift Innlandet 2024 Ungt entreprenørskap Innlandet

58 ungdomsbedrifter fra 14 av Innlandets videregående skoler var påmeldt i 13 forskjellige kategorier.

Rådyrredningen UB fra Storsteigen videregående skole ble kåret til Beste ungdomsbedrift. De er én av ungdomsbedriftene som skal representere Innlandet i NM på Lillestrøm 6. og 7. mai 2024.

Her kan du se alle deltagerne i årets fylkesmesterskap

Imponert og stolt fylkesvaraordfører

Blond dame i bunad, strikkejakke og fylkesordførerkjede, står på scenen foran en mikrofon med flere bokser med logen til ungt entreprenørskap i bakgrunnen. I tillegg er det en skjerm i bakgrunnen som er grønn, med bilde av fylkesordføreren og hennes navn. - Klikk for stort bildeFylkesvaraordfører, Hanne Velure, var både juryleder og åpnet fylkesmesterskapet på Gjøvik. Ungt entreprenørskap Innlandet

Hanne Alstrup Velure, fylkesvaraordfører i Innlandet,  både åpnet fylkesmesterskapet og var juryleder i kategorien sosialt entreprenørskap. Hun var veldig imponert og inspirert etter dagen. Hun sier: 

Når jeg ser hvilken skaperglede, arbeidsglede og kreativitet som finnes blant våre ungdommer så blir jeg utrolig glad, rørt, stolt – og ikke minst imponert. Det er så mye bra gründerskap samlet her i dag at det oser «vinnerskaller» av alle!

Lærerik og hektisk dag

Å være med i en ungdomsbedrift er en mulighet for å lære mye nytt, samarbeide, gå fra idé til praksis og få mange andre erfaringer som er fint å ha med seg ut i arbeidslivet.

Under fylkesmesterskapet skulle elevene presentere sine ideer og ungdomsbedrifter på forskjellige måter. De hadde samtaler med jury,  hadde stand og de presenterte på scenen. 

Smarte løsninger på aktuelle problemer 

Det var mange spennende forretningsideer blant årets ungdomsbedrifter, og elevene er opptatt av å bidra med smarte løsninger på aktuelle problemer. 

Har du tenkt på at bivokspapir kan erstatte plastfolie? Eller at gamle hestesko kan bli til unike minneprodukter? Hva med smarte søppelkasser med pantefunksjon? 

Dette var bare noen av ideene som ble presentert på fylkesmesterskapet.

Årets ungdomsbedrift i Innlandet

Etter en lang og intens dag kunne Rådyrredning UB juble for tittelen Innlandets Beste ungdomsbedrift! 

Elevene, som går på naturbruk ved Storsteigen videregående skole, har en idé til et nytt produkt som får killingene opp på beina, slik at maskinføreren rekker å stoppe før de havner i slåmaskinen.

Juryens begrunnelse:

«Stødig og troverdig presentasjon av bedriften. God plan for videre drift sammen med samarbeidspartnere. De tar tak i et praktisk problem på en god måte. Og tenker både dyrevelferd og på psykisk helse i bransjen.»

Stolte vinnere

I tillegg til Rådyrredning UB var det mange ungdomsbedrifter som utmerket seg, men det var to som vant flere kategorier. 

Ideell UB fra Hamar katedralskole og Bee og Logisk UB fra Jønsberg videregående skole stakk av med 1. plass i tre kategorier hver:

 • Ideell UB vant kategoriene beste HR-bedrift, beste markedsføring og beste logo. 
 • Bee og Logisk UB vant kategoriene beste forretningsplan, Jord-Fjord-Bord og Bærekraftsprisen. 

RGB UB fra Øvrebyen videregåendeskole vant to kategorier: beste videopresentasjon og sosial entreprenør. 

Disse tre bedriftene skal også representere Innlandet i NM i mai. 

4 unge jenter med mørkt hår, står på stand for sin ungdomsbedrift Syklubben UB. På bordet foran dem står presetasjon av ungdomsbedriften, en lysgrønn jakke, blå og hvit veske, flerfarget penal og gul sminkepung. - Klikk for stort bildeSyklubben UB fra Hamar katedralskole er en av ungdomsbedriftene som skal representere Innlandet i NM. Ungt entreprenørskap Innlandet

Innlandets NM-lag består av: 

 • Rådyrredning UB, Storsteigen videregående skole i Alvdal
 • Bee og logisk UB, Jønsberg videregående skole i Stange
 • Syklubben UB, Hamar katedralskole
 • Ideell UB, Hamar katedralskole
 • Trekkstengløft UB, Storsteigen videregående skole i Alvdal
 • RGB UB, Øvrebyen videregående skole i Kongsvinger

Her kan du se alle prisvinnerne.

Årets ungdomsbedrift-lærer

Smilende prisvinner, med lyst langt hår, står i en sal med mange boder for forskjellige ungdomsbedrifter. - Klikk for stort bildeÅrets UB-lærer, Siv Anette Mæhlum fra Valdres videregående skole Ungt entreprenørskap Innlandet

Det var ikke bare elevene som fikk heder og ære på årets fylkesmesterskap. Det ble også kåret årets UB-lærer i Innlandet, nemlig Siv Anette Mæhlum fra Valdres videregående skole. 

Hun fikk prisen for blant annet at hun alltid møter elevene med et smil, og at hun følger opp elevene og ungdomsbedriftene på en aktiv og engasjert måte. Hun er flink til å blande praksis og teori, og har brukt ungdomsbedrift som metode i undervisningen i over ti år. 

– Jeg synes alltid det er spennende, motiverende og inspirerende å være på fylkesmesterskapet sammen med elever. Det er få andre som jobber med ungdomsbedrift rundt meg på egen skole. På fylkesmessa er det rom for å snakke med kollegaer og bli kjent med ungdomsbedrifter fra andre skoler og studieretninger. 

– Når det gjelder prisen som årets UB-lærer, synes jeg det var veldig overraskende og hyggelig. Det var spesielt hyggelig at det i begrunnelsen var lagt vekt på elevenes tilbakemeldinger. Jeg føler ikke minst at det skaper forventninger, og inspirerer til jobben min som lærer framover også, sier prisvinneren selv. 

Les mer om Årets UB-lærer her

Vi gratulerer alle deltakere og prisvinnere med en flott innsats, og ønsker lykke til i NM i mai!