Innlandsungdommen mest på kino

Hele 90,5 prosent i alderen 13 til 21 år hadde vært på kino de siste 52 ukene. 

En mann og tre ungdommer sitter i et panel for diskujon. Banner til UngINN i bakgrunnen. - Klikk for stort bildeDet er viktig å inkludere og sørge for medvirkning av ungdommen i videreføringen av UngINN-ordningen. Gaute Schrøder (Kunst og kultur, Innlandet fylkeskommune), Siri Schonhowd, Mathea Tarebø-Myhre og Kim Aurdahl Johnsen. Sigrun Tomt Ulset

Bare Møre og Romsdal går foran Innlandet med knappe 0,2 prosent flere kinogjengere (90,7 prosent). 

Landsgjennomsnittet ligger på 80,2 prosent. 

Dette viser tall fra Kantar sin undersøkelse Forbruker & Media fra 2024. Thomas Borge fra Media Direct Norge presenterte tallene på Hamar denne uken. 

Der var kinoene i Innlandet samlet for å evaluere ungdomsordningen UngINN og kinopiloten (prøveordningen). Denne er inne i sitt tredje og siste år som pilot i Innlandet fylke. 

Viktig med godt ungdomsarbeid

Leder for hovedutvalg for kultur, Tom Svellet (Ap), åpnet seminaret og forankret med dette viktigheten av godt ungdomsarbeid:  

– Ungdom i Innlandet skal ha gode livsvilkår, utviklingsmuligheter, arenaer og attraktive lokalsamfunn, gjennom et bredt og mangfoldig møte med kultur.

Svellet påpekte videre at over 20 000 ungdom i Innlandet har så langt bestilt UngINN-kortet, som er en ordning for ungdom i alderen 13–21 år.

– Det tilsier at annenhver ungdom har kortet i dag. Dette er vi stolte av og derfor har vi fra politisk side sikret den videre driften gjennom årlige tildelinger til prosjektet, sier han. 

Har UngINN-kortet bidratt til økt kinobesøk?

Seniorrådgiver i Innlandet fylkeskommune, Ingunn Bekkevoll Tarebø, er ansvarlig for UngINN-ordningen.  

– Når vi ser på den enorme interessen for UngINN og antall kjøpte kinobilletter med UngINN-kortet, er det en god mulighet for at denne ordningen har bidratt til at flere ungdommer går på kino. Dette vet vi selvsagt ikke med sikkerhet, men det gir oss god motivasjon til å jobbe videre med både ordningen i sin helhet og det gode samarbeidet med kinoene i Innlandet, sier hun.

Hvordan UngINN og kinoavtalene skal håndteres videre ble diskutert på Hamar denne dagen, og kinoene selv kom med viktige innspill og perspektiver som tas med videre i arbeidet. En ting er alle enige om; ordningen skal være best mulig tilpasset ungdom og at disse har god mulighet til å påvirke og være med i utviklingen. 

– UngINN er viktig for kinoene

Elverum kulturhus har lang erfaring med både tidligere kulturkort for ungdom i Hedmark, og nå med UngINN, som ble det nye navnet på ordningen i 2022. De er en av kinoene i Innlandet som har vært med på kinopiloten de tre siste årene.  

– UngINN er viktig for kinoene, og for å videreutvikle kinobesøket framover, sier kuturhusleder i Elverum kulturhus, Mette Kynsveen. 

Grafen viser at Innlandet fylkeskommune sammen med Møre og Romsdal er de fylkene som har får flest ungdommer i alderen 13–21 år på kino. Henholdsvis 90,5 og 90,7 prosent.  Vestfold og Telemark og Nordland har den laveste andelen på henholdsvis 56 og 56,7 prosent av ungdommen. - Klikk for stort bildeGrafen viser at Innlandet fylkeskommune sammen med Møre og Romsdal er de fylkene som har får flest ungdommer i alderen 13–21 år på kino. Henholdsvis 90,5 og 90,7 prosent. Kantar

Dette er UngINN

  • UngINN er en ordning som gir rabatt på forskjellige kulturtilbud i hele Innlandet. 
  • Alle kinoer og bygdekinoer er med i ordningen og gir ungdom en godt rabatert pris på kinobilletter. 
  • Innlandet er det eneste fylket i Norge med en slik ordning. 
     

Du kan lese mer om UngINN her